top of page

Jeg har svært ved at åbne op

Som mennesker har vi et grundlæggende behov for at føle os forbundet til andre. Men har man erfaring med at blive såret, svigtet eller forladt, kan relationer blive noget farligt og smertefuldt, som vi beskytter os imod. Tilliden til andre mennesker er ganske enkelt brudt.

shutterstock_2496868739.jpg

Har du et ønske om at åbne op, men hjertet lukker i?

Selv om du måske har et ønske om at åbne op for andre, kan det føles som om, at hjertet automatisk lukker i. Relationer kræver tillid – og har man erfaring med, at andre bryder ens tillid, kan det være nemmere at have paraderne oppe. Det kan føles som om, at der er er en beskyttende barriere omkring dit hjerte, som ganske givet er tryg, men også ensom.

Du længes måske efter, at der er nogen, der rigtigt skal lære dig at kende, men har så svært ved sænke paraderne. Hvis nogen kommer for tæt på, oplever du måske utryghed eller omklamring og skynder dig væk. Det kan være, at du trækker dig, kryber tilbage i skjul eller begynder at finde fejl ved den anden.​

En beskyttelsesmekanisme

Tillid kræver trygge relationer. Har du før oplevet at at blive svigtet, forladt, såret og måske misbrugt, har du fået dig en erfaring med, at du ikke kan regne med andre. Så har dit nervesystem gjort klogt i at lukke andre ude, da det er nedbrydende gang på gang at blive mødt at mennesker, der bryder tilliden.

I stedet for at se det som disse specifikke personer, du ikke kunne regne med, kan der blive dannet en helt grundlæggende fornemmelse af ikke at kunne regne med nogle overhovedet. Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem barndomstraumer og udvikling af utryg tilknytning. Relationer bliver noget farligt og smertefuldt. Og så er det, at man bliver meget alene og isoleret fra andre. Vi mennesker har et grundlæggende behov for at føle os forbundet til andre. Er det ikke opfyldt, har vi svært ved rigtigt at trives. Så selvom det at lukke andre ude, kan være en nødvendig beskyttelsesmekanisme i nedbrydende relationer, er det lige så vigtigt at turde sænke paraderne og lade andre komme tæt på i trygge relationer.

​​

At blive sin egen portner

At blive sin egen portner handler om at lære at lukke de trygge mennesker ind og holde de nedbrydende ude. Det er altså ikke bare hvem som helst, der skal have adgang til dit inderste.

Hvordan identificerer man de utrygge? Det kan være svært, hvis du aldrig har kendt til andet end utrygge relationer. Det handler om at lære, hvad der får dig til at føle dig tryg i relationer. Kan du kan regne med personen? Er personen selv i stand til at udtrykke egne behov, og er der plads til dine behov? Er der plads til konflikter, og kan I finde ud af at tale om dem?

Hvordan sænker man paraderne for de trygge? Være bevidst om, at det er dit mønster. Læg mærke til, hvad der sker i din krop, når nogen kommer tæt på, og øv dig så i at tage dig selv i hånden og gøre dig tryg, når der er nogen, du ønsker at invitere ind.

Ønsker du hjælp til at arbejde med din tillid, er du velkommen til at kontakte mig her: Kontakt psykolog i Aarhus.​​

bottom of page