Emotionsfokuseret parterapi
Emotionsfokuseret parterapi handler om at se og forstå hinanden på et dybere niveau. Det handler om at lære at kommunikere umødte behov på en måde, så partneren forstår det. Igennem ny forståelse og kommunikation skabes en dybere grobund for tillid, intimitet og ny kommunikation.

I parterapi arbejder jeg ud fra en emotionsfokuseret tilgang, hvor vi fokuserer på de underliggende emotioner, der er relateret til vores behov for tilknytning. Vi anser emotionerne som information om, hvilke behov vi ikke føler bliver mødt.
Et tilknytningsperspektiv
Tilknytning. Tilknytning er et universalt behov blandt mennesker. Fra et evolutionært perspektiv kan vi forstå det sådan, at mennesker har haft brug for andre for at overleve. Derfor er det simpelthen et grundlæggende behov at føle sig tæt og knyttet til andre.
Underlæggende tilknytningsbehov. I emotionsfokuseret terapi arbejder vi med at få forståelse for, hvad der sker i den anden ud fra et tilknytningsmæssigt perspektiv. Når den ene f.eks. kritiserer den anden for at bruge for meget tid på en hobby, handler det sjældent om hobbyen, men om ikke at føle sig vigtig nok og føle sig alene. Fra et tilknytningsperspektiv, kan vi forstå det sådan, at den opsøgende part udtrykker vrede, når vedkommende føler sig forladt, og kritikken er dermed et forsøg på at trække partneren tættere på. Den undvigende part føler sig derimod utilstrækkelig og kan trække sig eller pludseligt forsvinder i forsøget på at beskytte sig.
Emotionsfokuseret terapi
Fastgroede konflikter. Mange par har en tilbagevende konflikt, der ikke rigtigt lader sig løse. Den opstår i forskellige situationer, men har ligesom det samme tema, der går igen.
Hvert menneskes historie. Når vi går ind i relationer, har vi historier med os. Vi er ikke tomme lærreder, men har igennem vores livet dannet indre modeller af andre mennesker. Kan jeg regne med andre? Kan andre rumme mine følelser? Er det bedre, hvis jeg klarer mig alene? De vil naturligt også udspilles i en romantisk relation og er derfor helt essentielle at få fat i.
Skabe tryghed. Emotionsfokuseret terapi fokuserer på at skabe tryghed i parforholdet, så begge parter føler sig set og forstået. Ingen af dem er som sådan forkerte. Der kan derimod være tale om uhensigtsmæssige handlemåder. Det handler om at få skabt et trygt grundlag, så begge parter oplever, at de kan udtrykke behov uden frygt for afvisning eller kritik.
De indre behov. I emotionsfokuseret terapi vil vi arbejde med at få fat i de indre, umødte behov. Det som gemmer sig bag kritikken og vreden. Eller det som får partneren til at lukke ned følelsesmæssigt og trække sig.
Nye erfaringer. Målet med emotionsfokuseret terapi er et skabe nye erfaringer med at tingene kan gøres på en anden måde. De gamle mønstre kan brydes. Det som ikke har fået lov at fylde, får nu lov at tage sin plads.
Har I et ønske om emotionsfokuseret terapi, kan I kontakte mig her: Kontakt psykolog i Aarhus.
Referencer
Lorrie L. Brubacher: Emotionsfokuseret parterapi, trin for trin