Selvdestruktion: Hvorfor ødelægger vi os selv?
Oplever du en drift mod selvdestruktion?
Nogle beskriver, at de ligesom har en drift mod selvdestruktion, hvor de gør alt det, der ikke er godt for dem – ryger for meget, drikker for meget og bare generelt kører for hårdt på. Men hvorfor ødelægger vi nogle gange os selv, når livet bliver svært? Hvorfor passer vi ikke bedre på os selv?
En overlevelsesstrategi?
Overlevelsesstrategi. Der er en sammenhæng mellem misbrug og traumer. For nogle kan det være en overlevelsesstrategi, som de har udviklet på et tidspunkt, hvor livet har været svært. Alkohol og stoffer kan være rigtig effektive til i øjeblikket at komme væk fra nogle ubehagelige følelser, f.eks. sat i gang af at blive forladt, afvisning, savn og længsel efter nærvær. Det er altså noget der virker her og nu, men ikke på længere sigt – et såkaldt quick fix. Hvis vi bevæger os mere over i træningsafhængighed og spiseforstyrrelser, kan der også ligge et behov for at fixe sig selv og en idé om, at så bliver alting godt.
Vrede mod selvet. Man kan i nogle sammenhænge også forstå selvdestruktiv adfærd som en form for vrede mod selvet. Har man f.eks. som barn oplevet misbrug, vold eller psykisk utilgængelighed i hjemmet, kan det være svært for barnet at forstå, at der er noget galt med mor/far, og gør sig derfor selv forkert. Derfor kan der komme en vrede mod selv og en grundlæggende fornemmelse af ikke at være mulig at elske.
Kan problemet være løsningen?
Misbrug og afhængighed opfattes ofte som et problem. Og det er det som sådan også, idet det er skadeligt. Men ofte overses det, at det er strategier udviklet til at håndtere noget svært og på den måde en løsning i den enkeltes liv.
Når vi møder problemer i vores liv, kan vi cope med dem ved enten at håndtere problemet eller at håndtere følelserne. Hvis problemet ikke sådan lige lader sig løse, er det bedste vi kan gøre at "løse" følelserne. En måde at gøre det på er f.eks. at dulme dem med alkohol, cannabis eller andre stoffer, men det kan også være ved f.eks. selvskade, en spiseforstyrrelse eller overdreven træning.
Selvom misbrug og afhængighed på et tidspunkt har været en løsning på nogle problemer, kan det være, at det er på tide at udvikle nogle nye strategier, der er mindre skadelige. I mit arbejde er det vigtigt, at vi netop får fat på problemet bag problemet. Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte mig her: Kontakt psykolog i Aarhus.